Fullsatt premiär i Femtinge
Publicerad: 2016-06-15

Femtinge Teater hade premiär igår, tisdag, och det var fullt till sista stol på den gamla logen. Premiär är alltid premiär, konstaterade Hans-Åke Andersson.
- Det är speciellt och samtidigt spännande att se hur det går. Visst har vi haft lite provpublik men premiären blir speciell, sa han i pausen efter en första akt som innehöll lite av varje.

Kvällen startade med ett publikfrieri genom sånger om just publiken som diggades från scenen. Hans-Åke och Linda Elaine Byman berättade att det var fullt med gäster i gästlogen men att det var bara att luta sig tillbaka och Feelgood.

Numren, eller gästerna, avlöste varandra. Där var Sverker Olofsson, från Plus, som fick testa sina skrattprodukter. Ragnar Vanheden var självklart också på plats med kofot och vattenpass. Och livscoachen Ann-Britt Bengtsson från Tidaholm. Kvinnan som har en enkel men genial lösning på livsproblemen. Bara för att nämna ett litet antal. Och så blev det högläsning ur Bamse också, och vem kan göra det bättre än just Hans-Åke?. Och frågan är om det behövs syrgas för att bestiga Tomtabacken?

Linda är en mycket duktig sångerska och med en röst som verkligen passar till de 50- och 60-talslåtar, och även andra, som ingår i föreställningen. Det är svårt för publiken att inte ryckas med med både taktstamp, handklapp och någon som till och med sjöng med i refrängerna.

Premiärnerver märktes inte mycket hos Linda, Hans-Åke och deras trogne musiker Bill Strachal. Men kanske blev det lite mer spontanitet och improvisation än vad som tänkts.

Att avslöja allt i en föreställning som Feelgood skulle vara fel, den är roligast och måste ses på plats och ställe. Men att se Hans-Åkes huvud vridas runt i en låda och höra en röst presentera sponsorn Torstensson Tårtbageri som levererar ” goa tåte” är bara pyttelite av allt som fick publiken att skratta och trivas.

Efter pausen, mitt i en sång, hände det som inte fick hända.
- Hoppsan, jag tror visst att det gick en propp, sa Linda när hon plötsligt stod i mörker och det blev tyst från ljudanläggningen.
Ett febrilt arbete satte igång för att få tillbaka strömmen. En liten kille, Teo, tog chansen, hoppade upp på scenen och drog ett par riktigt bra skämt. Och under tiden som felsökningen pågick höll Linda och Bill igång publiken med akustisk sång och musik.

De gjorde verkligen vad de kunde men tvingades avbryta föreställningen. Men det var strömlöst i hela byn. Ett snöpligt slut på en riktigt bra premiärkväll men det var inga sura miner i publiken. Många skrattade åt de nummer de sett, hela vägen till bilen och säkert hela vägen hem.
- Det här var riktigt bra, synd att vi inte fick se hela, var en kommentar som snappades upp utanför logen.

Att avslöja slutet går därmed inte. Den som vill veta det får köpa egen biljett till kommande föreställningar. Men det gäller nog att skynda sig för premiärpubliken verkade ordentligt hugade på en andra gång för att få se slutet.

Se bilder från föreställningen på https://www.facebook.com/425141180966448/photos/pcb.675682669245630/675682105912353/?type=3&theater

Foto: Lillian Andersson

Lillian Andersson
lillian@savsjoappen.se
076-007 0382

Denna nyhet kommer från SävsjöAppen.
Följ länkarna nedan för att ladda ner appen
och få tillgång till hela utbudet.